Najväčšie škody spôsobilo zatvorenie gastronomických zariadení. Predaj
piva v krčmách, baroch a reštauráciách klesol za obdobie marec až máj o
55 %, fyzicky o 728.000 hektolitrov. V nerealizovaných tržbách to
predstavuje okolo 4,2 miliardy Kč, uviedol server novinky.cz, ktorý sa
odvolal na informácie denníka Právo.
Jediní, ktorí z jarnej krízy okolo piva "profitovali," boli
obchodníci, nakoľko sa zvýšil dopyt po balenom pive. Tržby obchodníkov
za tento produkt vzrástli za rovnaké obdobie o 14 %.
Reštaurácie a krčmy sa v júni síce znova otvorili, ale či a ako prežijú,
ukážu podľa šéfky Českého zväzu pivovarov a sladovní Martiny Ferencovej
až nasledujúce týždne a mesiace. Najhoršia situácia je podľa nej v
Prahe, Karlových Varoch a v ďalších lokalitách, kde chýbajú zahraniční
turisti.
Navyše, dodala Ferencová, problémom je, že aj Česi si teraz radšej kupujú balené pivo. "Spôsob
trávenia voľného času sa zmenil, ľudia spohodlneli a menej míňajú.
Nášmu úsiliu o kultiváciu českej pivnej kultúry zasadil COVID ťažkú
ranu," dodala Ferencová.